Planten database

Framboos

Rubus idaeus 0.jpg Rubus idaeus 1.jpg

Framboos (Rubus idaeus)

Beschrijving: Frambozen behoren tot de rozenfamlie en zijn heel nauw verwant aan bramen. Er zijn diverse braam-frambooshybriden. De framboos is een meerjarig houthachtig gewas waarvan de tweejarige stengels na de vruchtdracht afsterven. De framboos is eenhuizig en moet door insecten worden bestoven. Kruistbestuiving is niet nodig. De framboos stekelt over het algemeen flink en wordt een dichte struik en kan daarom goed dienen als omheining. De roze framboos is over het algemeen bekender dan de gele herfstframboos. De laatste smaakt echter heerlijk zoet en is een echt lekkernij, een afwisseling van de soorten zorgt voor leuk kleurverschil en een spreiding van de bloei en de oogst in het jaar.
De vruchten kunne  rauw gegeten worden of verwerkt worden tot sap, jam, azijn en wijn. Van de bladeren is thee te zetten.
De bladeren worden medicinaal gebruikt bij kinderziekten, koorts en als spierontspanning in de laatste fase van de  zwangerschap. De vruchten worden gebruikt bij nierkwalen en bloedarmoede.

Plantenlaag: Struiken

Bloeimaanden: mei, juni, juli, augustus, september

Vruchtmaanden: juni, juli, augustus, september, oktober

Meer informatie: http://nl.wikipedia.org/wiki/Framboos

Aantal bekende locaties: 9 - Bekijk ze hier

Recepten waarin Framboos wordt gebruikt:

 

intro tekst

Planten database

In deze plantendatabase kan je meer informatie vinden over alle eetbare bomen en planten in Nederland. Kom meer te weten over hoe de plant eruit ziet, welk onderdeel eetbaar is en wanneer je kunt plukken. 
Bron: permacultuurnederland.org