Wat is er te plukken in augustus en september?

braam

De nazomer is begonnen! Oogsttijd dus. Terwijl de zomerbloemen nog bloeien, rijpen de eerste vruchten en noten aan struiken en bomen. Wat je plukt is vol en fruitig, sappig en zomers, rond en rijp. Naast de hap-uit-het-vuistje of voor in het avondmaal, is er nu ook veel te oogsten dat je in kunt maken. Sap, gelei, jam, moes, likeur, zoetzuur, pekel, vriezen of drogen. Sla maar in, die suiker, zout en azijn, we komen de winter wel door…

Nu te plukken: Bramen

De braam, wie kent haar niet. Heerlijk in de yoghurt of kwark maar ook in de brandewijn. Prima te combineren met vlierbessen. Ook die zijn nu rijp, lekker voor een gelei of sap. Vlierbessen combineren ook goed met rijstpudding of havermout. De rozenbottels worden nu ook rijp. Dat zijn echte vitaminebommetjes. Maak er moes, jam of sap van en probeer ook eens rozenbottelsoep, een heerlijk zoet toetje.

Naast deze wel bekende vruchten zijn er nog meer bessen om lekkers van te maken. Meidoorn bijvoorbeeld. Meidoornbessen zijn een beetje melig maar wel erg gezond. Ze zijn daarom het best te combineren met andere vruchten zoals appel. Ook kun je meidoorncompote goed serveren bij wildgerechten. Vogelkersbessen kun je ook verwerken tot jam of siroop. Zorg alleen dat alle pitten er écht uit zijn, die zijn behoorlijk ongezond.

De eerste noten beginnen rijp te worden. Maak je eigen hazelnootpasta van gemalen hazelnoten met cacao of honing. Van eikels rooster je zelf een eikeltjeskoffie of je bakt er eikeltjeskoekjes van.

intro tekst

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang 1x per maand een overzicht van alle tips, workshops, en actuele pluk informatie.

:

Naam: